Senare idag ska jag och Joni till våra underbara vänner och äta påskbrunch. Det ska bli riktigt mysigt och jag har längtat efter att få lite umgås med hela vår kompisfamilj! Fina värdparet kommer antagligen fixa och dona som tokar inför det här (som de alltid gör!) så därför tänkte jag; nått kan jag väll bidra med! Det fick bli det kesobröd som jag bakade igår och som blev riktigt gott! Jag hittade receptet hos fina Ester, tack för det goda brödet! Joni var lite tveksam till keso i bröd först men sedan blev han omvänd ;-) Om du undrar vad jag gör uppe såhär tidigt en lördag så var det för att jag blev så sugen på att göra lemon curd till efterrätten jag tänkte ta med till mina föräldrar imorgon. Så det ska jag göra nu! Hoppas du får en jättebra påskafton med gott sällskap och god mat!
Grovt kesobröd (en limpa)
Du behöver:
25 g jäst3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
½ dl keso
2 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
Gör såhär:
Blanda jäst med fingertempererat vatten (38 grader) så att jästen smälter. Jag använder nästan alltid torrjäst och den blandar du i tillsammans med mjölet. Då ska vattnet vara 40 grader istället.
Rör därefter i salt, keso och olivolja. Blanda sedan i rågsikten, rågmjölet och
vetemjölet tills det blir en deg som släpper bunken.
Låt därefter degen jäsa 30 min under duk. Ta sedan upp degen och knåda på mjölad bänk och forma till en limpa. Sätt ugnen på 225 grader och låt degen jäsa ytterligare 30 min under duk på plåt.
Grädda sedan i ca. 20-30 min.
Smaklig måltid!
Kristin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar