fredag 15 april 2011

Citrusfyllda praliner

Inne i min hjärna pågår ständigt nya projekt och utvecklingar av sådant jag bakat eller pysslat med tidigare. För att veta om mina planer fungerar likadant i verkligheten som i min hjärna måste det provas, tyvärr ofta många gånger innan det blir riktigt som jag vill ha det. Samtidigt finns det ju så mycket nya och spännande recept att testa på och tyvärr är det oftast de nya recepten som jag jag prioriterar. Men nu har jag äntligen tagit tag i ett av de projekt som finns i min hjärna. Det är någonting som jag lääänge, lääänge velat testa på men inte riktigt vågat för att det ju kanske, kanske kan misslyckas och inte alls bli som jag vill. Och det gjorde det ju också visade det sig. Men helt misslyckat blir det sällan när jag bakar eller pysslar i köket, så smaken var det absolut inget fel på. Jag har testat att göra egna praliner med citrusfyllning. Fyllningen är ursprungligen ett misslyckat försök att göra limetryffel som jag gjorde i julas. Det ville sig inte alls, men nu fick det bli annat gott av det!

Du behöver:
Ca 200 g mjölkchoklad (för att vara på den säkra sidan, ha gärna lite extra hemma. Det går ju alltid att äta upp om det inte kommer till användning!)
150 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1,2 msk smör
1 vaniljstång el 1 tsk vaniljsocker
pressad saft av 1/2 - 1 lime eller citron (smaka av hur syrlig du vill ha smeten!)

Gör såhär:
1. Bryt mjölkchokladen i mindre bitar och smält den antingen över vattenbad eller i mikron (mikron är mycket enklare!). 

2. Pensla (gärna med silikonpensel så slipper man att det fastnar i penseln) formarna som du vill göra dina praliner i först med en smakneutral olja, ex matolja, och sedan med chokladen. Detta gör man för att det ska bli lättare att få ur de färdiga pralinerna ur formarna. Jag missade att göra detta vilket ledde till att pralinerna satt fast i formen. Jag använder mig av silikon-iskubsformar från IKEA. Jag fick 16 stycket praliner.

3. Ställ in i frysen så chokladen stelnar.

4. Gör under tiden fyllningen. Skrapa ur vaniljstången och lägg innehållet och 
stången i en kastrull tillsammans med grädden. Låt det koka upp, ta ur 
vaniljstången och lägg sedan i den grovt hackade vita chokladen. 
Tillsätt lime- eller citronsaften.

5. Låt smeten kallna i kylskåpet. Den stelnar men blir inte helt stel utan snarare krämig.

6. När chokladskalen har stelnat och smeten kallnat fyller du skalen med smeten nästa upp till kanten. Ställ in dem i frysen, gärna över natten, så blir det lättare att arbeta med sedan.

7. Sista momentet är att smälta mjölkchoklad och fylla sista delen av skalet för att göra botten på pralinen. Försök skrapa med en degskrapa eller knivsrygg över pralinerna för att 
jämna till botten. Jag tyckte dock det var svårt och fick inga snygga bottnar.

8. Nu ska bara den sista chokladen stelna och sedan är det färdigt för att ätas!
Det låter kanske krångligt att göra dem, men jag tycker inte de var så farliga ändå. Bara farligt goda!

Kristin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar