onsdag 6 april 2011

Mammas hålkakor

När jag var liten brukade mamma och pappa baka det mesta brödet vi åt hemma. Det bröd som slog alla andra bröd med hästlängder var hålkakorna utan hål. Jag funderade länge över dessa obefintliga hål tills jag fick veta att mamma var för lat för att göra hålen. Nu när jag själv står för brödbakandet har jag testat många olika recept och kommit fram till att mina smaklökar är de samma som när jag var liten. De hållösa hålkakorna är fortfarande mitt favoribröd!! Idag har jag bakat och nu tänkte jag dela med mig av receptet så ni också kan få njuta! Detta är ett perfekt bröd att frysa in och ta fram så mycket som behövs. Med andra ord har man alltid nybakat bröd hemma!
Du behöver:
2 dl vetekross
1 l vatten
2 pkt jäst
3 tsk salt
1,5 dl sirap
1/2 dl filmjölk
1 msk flytande margarin eller olja
1 påse brödkryddor
ca 2 kilo rågsikt
Gör såhär:
1. Börja med att koka upp vetekrossen i vatten och låt koka i ca 5 min. Detta gör du för att krossen inte ska bli så hårt i brödet.
2. Häll av vattnet och blanda med 1 liter vatten.
3. Värm sedan vattnet och krossen till fingervarmt, 38° (40° om du använder torrjäst).
4. När blandningen är lagom varm häller du den i bunken och lös upp jästen i den.
5. Häll därefter i allt utom rågsikten och blanda väl. Tillsätt därefter rågsikten tills degen blir lagom kladdig. Den ska fortfarande vara ganska kladdig, bröden blir saftigare och inte så stabbiga som de kan bli om man har för mycket mjöl.
6. Arbeta degen väl, ca 5 minuter om du använder assistent eller 10 för hand.
7. Strö nu över lite rågsikt och låt degen jästa till dubbel storlek, ca 1 timma.
8. Dela degen i åtta lika stora delar, rulla dem till bollar och platta sedan ut dem. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga varje kaka med en gaffel. Sätt ugnen på 225°.
9. Låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter till dubbelstorlek.
10.  Grädda i ca 12-15 minuter tills de får gyllne färg.
11. Pensla med vatten och låt svalna på galler. 
Smaklig måltid!
Kristin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar