Till tårtbotten behöver du:
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Gör tårtbottnen såhär:
Blanda ägg och socker så det blir riktigt poröst. Jag vispade mitt ett bra tag för att få in rikligt med luft så bottnarna skulle bli luftiga. Blanda sedan resten av ingredienserna i en skål och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Om du rör för mycket eller hårt försvinner all luft du vispat in tidigare och bottnarna blir kompakta.
Smöra en 24 cm form hela vägen upp till kanten och klä formen med bakplåtspapper så det sticker upp en bit ovanför kanten. Smöra och bröa sedan bakplåtspappret och bottnen på formen. Eftersom det är en stor smet behövs det en högre form så smeten kan resa sig så mycket den "behöver" och därför ska man även smöra hela vägen upp. En bättre förklaring på hur du gör med bakplåtspappret hittar du här.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Om tårtbottnen får mycket färg fort kan du lägga över lite aluminiumfolie för att den inte ska brännas.
Till tårtan behöver du:Tårtbotten
En sats hallonmousse
Lemon curd
ca 2-3 dl vispad grädda
Gör själva tårtan såhär:
Låt tårtbottnen svalna och dela den sedan i tre eller fyra delar. Börja sedan bre på den tjockaste/fastaste fyllningen på det nedersta lagret, jag började med hallonmoussen. Fortsätt sedan med nästa lager och lemon curd blandad med den vispade grädden. Om du har delat bottnen i fyra delar så ta ett till lager med hallonmoussen. Om du nu har gjort dettta någon dag innan du ska servera så ska du nu plasta in tårtan och låta den vila i kylen tills du ska garnera den.
När du ska servera den så kan du klä tårtan på många olika sätt. Antingen så använder du marsipan, vanlig grädde eller något annat som du tycker passar. Jag använde mig av det hallonmousse som blev över blandat med vispad grädde.
Kristin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar