Imorgon är en stor dag nämligen kladdkakans dag. För mig som älskar kladdkaka är det ett ypperligt tillfälle att baka detta variationsrika bakverk. Den här gången utmanade jag mig själv lite då jag ville anpassa kakan efter sonens förskollärare som är allergisk mot både mjölkprotein, gluten och soja. Till en början kändes det omöjligt att baka utan några ingredienser som innehöll detta men efter lite runtklickande på olika bloggar har jag nu hittat många lockande recept. Så här kommer min version av den fria kakan med en ljuvlig topping av mjölkfri chokladganache!
Ingredienser
3 dl socker
2 dl mandelmjöl
4-5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver (rekommenderas)
1-2 krm salt
2 ägg
100 g carlshams mjölkfria smör
Chokladganache
2 dl vispbar kokosgrädde
200 g mjölkfri choklad (exempelvis Plamil mint)
Gör såhär!
Börja med att sätta ugnen på 200c.
Blanda ihop alla torra ingredienser tills allt har blandats. Rör sedan i smör och ägg. Vispa inte eftersom kakan då blir fluffig istället för kladdig.
Smöra och bröa en springform på ca 22 diameter. Tänk på att inte använda ströbröd utan ta till exempel kokos eller mandelmjöl istället.
Häll i smeten i formen och skjuts in i ugnen i ca 16-20 min. Kakan ska vara lös i mitten fortfarande men inte rinnig.
Ta ut kakan när du känner dig nöjd och låt svalna och gärna stå över natten.
För att göra ganachen börjar du med att hacka chokladen smått och blanda ner i kokosgrädden. Värm blandningen på medelhög värme medan du rör hela tiden. Var noga så du inte bränner! Vill du vispa upp ganachen är det viktigt att det inte kokar! Du kan även använda den som den är utan att vispa vilket gör den mer kompakt. Det har jag valt att göra.
Spritsa eller bred ut över kakan och servera med mjölk/sojafri glass eller vispad kokosgrädde.
Smaklig spis!
Kristin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar