onsdag 13 augusti 2014

Pajen som funkar i alla lägen!

För några år sedan hittade jag ett recept på äppel- och bananpaj medknäckigt täcke. Den har blivit min räddning många gånger! Efter lite trixande med receptet har jag hittat min favoritpaj - alla kategorier! Den funkar att göra med i stort sett alla frukter och bär och blir supergod. Knäckigheten uppepå ger en sån bra kontrast mot det mjuka under. Hittills är mina favoriter röda vinbär, päron och banan med kanel. Hallon/blåbär är också supergott!! Jag gör ofta dubbel sats av smeten så att frukterna/bären blir ordentligt täckta. 


Här rensade jag fruktskålen på vad som behövde gå åt. Övermogen banan, jordgubbar, päron och halvtråkiga nektariner blev en toppenkombo! 

Här kommer receptet:
Frukt och/eller bär så det täcker pajformens botten
150 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker (funkar att köra bara strösocker eller muscovadosocker)
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn (har även testat rågflingor, mycket gott!)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver (funkar med 1 tsk vaniljsocker också. Dra ner lite på strösockret då)
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175c. 
2. Smält smöret och låt svalna. 
3. Skala och skiva frukten tunt. Lägg frukt/bär i smord pajform. 
4. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt grädde, sirap och sist smöret. 
5. Fördela smeten över frukten/bären och tryck till i kanterna så inte frukten eller bären smyger fram under gräddning. 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min. Smeten ska bli knaprig så man kan knacka på den. Med blöta bär bli den inte alltid *knackig* men god ändå!!

Servera med glass eller vaniljsås.


Hoppas du kommer älska pajen lika mycket som jag gör!


Kristin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar