Idag har jag och min kära svägerska Camilla bakat 170 bullar till hennes
och min brors bröllop. Skönt att ha det gjort! En mycket trevlig eftermiddag då
jag fått göra bland det bästa jag vet, baka! Bullar är verkligen en favorit och
nu har jag äntligen funnit ett fantastiskt recept! Det är källjästa bullar som
bagare använder. Vetedegen kommer från Le Petite
Patisserie. Att göra kalljästa bullar är guld när man ska baka många
bullar eller har lite tid dagen man ska baka. Jag satte degen redan igår kväll
och lade in den i kylen över natten. Och när vi väl ville börja baka var det
bara att ta fram så mycket deg vi ville och köra igång. Passa mig perfekt!
Kanelfyllningen har jag hittat här och har en extra
ingrediens nämligen marsanpulver. Denna lilla extra detalj gör att fyllningen
hålls kvar i bullen istället för att smöret smälter och rinner iväg. Mycket
fiffigt!
Så till recept och tillvägagångssätt!!
Receptet ger cirka 80 bullar.
Vetedegen:
1000 g vatten eller mjölk
2000 g vetemjöl
400 g socker
400 g smör,
rumstempererat
120 g jäst
30 g kardemumma
15 g salt
Fyllningen:
400 g smör, rumstepererat
3 dl florsocker
4 msk kanel
4 msk snabbmarsanpulver
Gör så här:
1.(Om du har kylskåpskallt smör). Dela smöret i kuber och lägg
i ljummet vatten tills det mjuknat. Häll sedan av vattnet. Smöret kommer inte
blandas med vattnet då de inte är kompatibla. Använd dock inte för varmt
vatten, smöret ska inte vara smält- bara mjukt.
2.Blanda jästen och saltet och jästen i en skål. Låt stå en
kort stund och rör sedan om tills jästen smält.
3.Blanda alla ingredienser i skålen till din köksmaskin.
4.Knåda på låg fart i cirka tio minuter
5.Höj farten och knåda på hög fart i cirka
fem minuter
6.Häll ut på mjölat bakbord och arbeta ihop med händerna.
7.Platta ut degen och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
Använd inte smörpapper, det fastnar i degen. Låt sedan svalna i kylen tills
degen är kall, gärna över natten.
8.Innan du tar ut degen inför bakning behöver du göra
fyllningen. Blanda ihop allt antingen med elvisp eller för hand.
9.Kavla ut degen, bred ut fyllningen, vik ihop och kavla sedan
ut lite till. Skär ut strimlor á 50g av degen och forma till bullar eller gör
snäckor genom att rulla ihop degen och sedan skära ca 1cm tjocka skivor. Här har du en liten
film på hur du kan snurra din bulle. Jag brukar tvinna degestrimlan innan jag
snurrar den runt fingrarna. Blir ännu lite mer elegant då tycker jag.
10.
Låt antingen bullarna jäsa 1-3 timmar direkt eller frys dem.
Ta då fram kvällen innan de ska bakas och låt tina/jäsa i kyl. Du vet att
bullarna är färdigjästa när du kan trycka på dem och degen ”studsar tillbaka”.
11.
Sätt ugnen på 180-200’C och grädda i 8-15 minuter eller
tills bullarna fått färg. Bullarna ska ha en innetemperatur på 98´C så om du
har en termometer- använd den! Det gör det mycket lättare att veta när bullen
faktiskt är färdig, ytfärgen kan ljuga!
Hoppas du tycker receptet är lika bra som jag gör! Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar