Heeeeeej! Efter en lång sommar full med jobb, resor och vänner kände jag att det var dags att ta tag i det här med bloggande igen. Det var Joni som påminde mig om det när vi lagade mat igår.
Vi har numera tisdagar som matlåde-lagningsdagar. Joni åker iväg för att jobba onsdag och behöver då mat med sig. Därför lagar vi oftast MASSOR med mat på tisdagar numera.
Igår lagade vi kryddiga köttbullar med salsa och bönris och lasagne med zukini och färskost istället för pastaplattor och den traditionella ostsåsen. Båda rätterna blev riktigt goda men lasagnen var heelt underbar! Och dessutom kolhydratsnål vilket gillas starkt av mig. Jag fick tipset från min kära svägerska Camilla. Jag följde inget recept men jag ska försöka minnas vad jag använde!
Om du också vill testa på en ny tappning av köttbullar - testa de här!
Till fyra portioner behöver du:
500 g blandfärs
1 dl rostad lök
3 äggulor
4 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
½ tsk kanel
salt och peppar
1 msk smör eller margarin
1 burk chunky salsa ca 350 g
½ purjolök
Gör såhär:
1. Koka riset enligt anvisnigen på förpackningen.
2. Krossa den rostade löken och blanda den med 1 dl vatten, äggulorna, pressad vitlök, kanel, 1 tsk salt och 1 krm peppar i en bunke och låt svälla i ca 5 minuter.
3. Blanda därefter i färsen och forma till ungefär 16 köttbullar. Stek bullarna i stekpanna på relativt hög värme tills de fått fin färg. Tillsätt salsan och 1 dl vatten. Låt puttra i 5-8 minuter.
4. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Ansa och skölj purjolöken noga och strimla den. Blanda löken och bönorna med riset och smaka av med salt och peppar.
5. Servera köttbullarna med bönriset och eventuellt en klick cream fraiche.
För lasagnen behöver du:
500 g blandfärs
500 g krossade tomater
1 liten burk ärtor
3-6 vitlöksklyftor
örter, tex basilika, timjan
salt och peppar
4 små zukini
2 burkar färskost
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stek färsen och blanda i tomatkross och kryddor. Det ska bli somen vanlig köttfärssås ungefär. Du kan därmed använda de kryddor och smaker du själv föredrar. När köttfärssåsen är färdig blandar du i en av färskost burkarna. Låt puttra en stund.
3. Medan såsen puttrar; skölj zukini noga och hyvla den tunnt med en osthyvel.
4. Varva såsen med zukini i en ugnsfast form. Avsluta med sås och klicka sedan ut resterande färskost.
5. In i ugnen i ca 20 minuter. Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar